Wat is een boxspring bed?

Zoek je een nieuw boxspring bed met medische kwaliteiten? Sleeptherapy ontwikkelt en produceert, samen met kinesisten en osteopaten, de beste boxsprings voor rugklachten, rugpijn, nekklachten of andere problemen.

Heb je interesse in onze boxspring prijzen en modellen, inclusief advies? Ja:

Boxspring Sleeptherapy - Beste Bedden In Belgie

"*" geeft vereiste velden aan

Stap 1 van 2

Boxspring Bed 2022 - Boxspring Rugpijn Rugklachten
Boxspring

Mijn boxspring bed is pas een jaar oud – hij moet nog in goede staat zijn!

Dat hangt er vanaf waar de “boxspring” vandaan komt …. De meeste bedrijven, bijna alle nationale merken, bieden geen boxspring bedden meer aan, alleen nog de minder dure lattenbodem. Als u een matrassenwinkel binnenloopt, zien een boxspringbed en een fundering er precies hetzelfde uit.

De meeste verkopers zullen het onderwerp ook niet introduceren. U kunt een gloednieuwe matrassenset kopen, voortdurend het woord “boxspring” gebruiken en toch een fundering bij u thuis laten bezorgen zonder dat u het ooit merkt – of zelfs maar het verschil kent. Wat is het verschil?

Foundations lijken op boxspring bedden, maar ze hebben geen veren. Het zijn eenvoudige houten kisten die alleen worden gebruikt om de matras van het bedframe te tillen. Hoe weet je wat je hebt? Druk erop. Als u een boxspring bed hebt, zitten er stalen spoelen in die meegeven wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Als je erop kunt drukken (zonder veel moeite, trouwens), heb je de juiste steun.

Als je er niet op kunt drukken, heb je een fundering. Als je een fundering hebt, is het niet beter dan een verhoogd bed, en gelden dezelfde regels. Het zal voortijdig verouderen en steviger aanvoelen. Waarom verkopen bedrijven foundations, ook al zijn ze niet het beste voor de matras? Winst.

Door geen stalen spoelen in de box te gebruiken, besparen ze veel geld, en de matras gaat minder lang mee, zodat hun klanten eerder geneigd zijn terug te komen om hun producten te vervangen. De bedrijven verdienen meer geld, de consumenten geven meer geld uit.

Om nog maar te zwijgen van het extra voordeel dat zwakkere, goedkopere binnenveringmatrassen steviger aanvoelen wanneer de box geen elasticiteit heeft, wat betekent dat een fundering een zwak matras in feite steviger doet aanvoelen.

Dit geeft klanten het gevoel dat ze een goede stevige matras kopen, wat in werkelijkheid niet het geval is. De massaproducent wint elke keer! Zoals u ziet, zijn boxsprings van cruciaal belang voor de kwaliteit van een matras.

Boxspring bedden: zijn ze geschikt voor iedereen?

Decennialang waren boxspring bedden de belangrijkste manier om matrassen tegen stof te beschermen en een ruimte tussen de matras en de vloer te creëren.

Zij worden geprezen om hun stabiliteit, sterkte en hoge weerstand tegen stof, vuil en vele soorten rot en bacteriën. De laatste jaren zijn er echter tekenen dat boxspring bedden niet meer de definitieve oplossing zijn die ze ooit werden geacht te zijn.

Zoals bij alle aankopen van slaapkamer artikelen en accessoires, is onze aanbeveling hier bij Brand Name: onderzoek, onderzoek, onderzoek! Een boxspring bed kan precies zijn wat uw matras nodig heeft om uw nachtelijk comfort te verbeteren.

Maar het is net zo goed mogelijk dat een boxspring helemaal niet de juiste oplossing voor u is, en dat een andere optie veel geschikter voor u is – misschien zelfs een waar u nog nooit van gehoord hebt!

Daarom zullen we in deze gids niet alleen de voor- en nadelen van boxspring bedden bespreken, maar ook enkele andere nieuwe opties introduceren en wijzen op enkele situaties waarin deze alternatieven de voorkeur verdienen.

Beste Boxspring Kopen

Wat is een boxspring bed?

Om het zo eenvoudig mogelijk te stellen, een boxspring is precies wat zijn naam doet vermoeden: een doos met veren. Een boxspring is meer bepaald een vierkant of rechthoekig voorwerp dat bestaat uit een reeks metalen spoelen (of veren) die in een regelmatig patroon zijn gerangschikt en bedekt zijn met een frame van hout, metaal of kunststof, een laag zachte stof zoals katoen, of een mengsel van beide.

Het boxspringbed wordt bovenop een bestaand bedframe geplaatst, maar onder de hoofdmatras. Sommige mensen bedekken hun boxspring met een hoeslaken of een hoes met rits, vergelijkbaar met de hoes die gebruikt wordt om de matras zelf te bedekken. Dit houdt de boxspring schoon en vrij van vlekken.

Het belangrijkste doel van een boxspringbed is om een ruimte te creëren tussen uw matras en de vloer van uw slaapkamer. Dit voorkomt dat de matras stof, vuil, voedselkruimels, haar van huisdieren of mensen en ander vuil opneemt dat zich tijdens het dagelijkse leven op de vloer kan ophopen.

Zo blijft de matras schoon en vrij van vlekken. Dit kan zeer nuttig zijn omdat matrassen, vooral grote, dichte en omvangrijke matrassen, bijzonder moeilijk te reinigen kunnen zijn.

Bovendien kunnen boxspring bedden nog een aantal andere functies vervullen. Dit voorkomt dat de matras doorzakt, zijn vorm verliest of een permanente “afdruk” van uw lichaam aanneemt als u regelmatig in dezelfde houding slaapt. Ze zijn ook ontworpen om de ventilatie te bevorderen door lucht over, onder en door de matras te laten circuleren.

Hierdoor is het veel minder waarschijnlijk dat uw matras ’s nachts warmte vasthoudt, een fenomeen dat bekend staat als “warm slapen” en dat een directe oorzaak is van het feit dat slapers over de hele wereld ’s nachts wakker worden met een oververhit gevoel.

Naast deze uiterst nuttige tactiek kan een betere ventilatie van de matras en de omgeving het risico van schimmelgroei verminderen, aangezien vocht (door zweet, omgevingsvochtigheid of morsen) snel droogt.

Zoals u ziet, kan een boxspringbed een zeer nuttige aanvulling op uw matras zijn. Het kan bijdragen aan uw comfort en gezondheid en betekenen dat u uw matras minder vaak hoeft te reinigen, te drogen of te luchten dan voorheen. Recente studies hebben echter ook gewezen op een aantal potentiële nadelen van het permanent onderbrengen van boxsprings in de slaapkamer.

Matrasonderstellen, frames en funderingen

Als een boxspring bed niet bij u past, geen zorgen, er zijn andere opties! Misschien heb je iets dikkers en sterkers nodig. Of misschien bent u op zoek naar de perfecte mix van zachtheid en stevigheid.

Of misschien hebt u geen extra ondersteuning nodig en moet u zich in plaats daarvan concentreren op het vinden van het beste frame, de beste kwaliteit en de beste duurzaamheid voor uw bed.

Wat u ook zoekt, wij zijn er voor u! De volgende lijst bevat enkele van de meest populaire opties voor matras ondersteuning die vandaag beschikbaar zijn, afgezien van de schijnbaar alomtegenwoordige boxspring.

De boxspring en platformbedden

Sommige reclamemakers hebben het boxspringbed omschreven als “een boxspringbed zonder veren”. Wij zijn echter van mening dat deze beschrijving niet helemaal juist is. Er wordt te veel nadruk gelegd op wat het boxspringbed niet is, in plaats van wat het wel is.

Dus laat het ons verduidelijken. Een boxspringbed bestaat uit een rechthoekig, meestal licht verhoogd frame van stevig hout. Van buiten ziet het eruit als een normale boxspring. Binnenin, echter, heeft het geen metalen spoelen of veren.

In plaats daarvan ondersteunt de boxspring uw matras met horizontale latten, die meestal van hout zijn gemaakt, zelden van metaal. Sommige boxspring bedden hebben lattenbodems die bekleed zijn met een lichte, natuurlijke stof, zoals katoen, terwijl andere dat niet hebben.

Een bed met een ingebouwde boxspring wordt meestal een platformbed genoemd. Als u een plateaubed heeft, hoeft u geen aparte boxspring of matras te kopen.

Boxspring bedden bieden veel meer ondersteuning dan boxspring matrassen. Ze zijn veel duurzamer en kunnen jaren meegaan zonder door te zakken, hun vorm te verliezen of in te zakken.

Ze bieden gelijkmatige ondersteuning aan alle delen van de matras, zodat dichtere modellen zoals natuurlatex of traagschuim de belangrijkste delen van het lichaam ondersteunen, zoals de wervelkolom, de nek, de schouders en de heupen.

Bovendien worden boxspring bedden beschouwd als zeer esthetisch, omdat ze kunnen worden gemaakt van veel verschillende houtsoorten met verschillende kleuren en nerven. Bovendien kan een lattenbodem gemakkelijk en eenvoudig worden bekleed met elk type en elke kleur stof.

Opgemerkt moet echter worden dat boxspring bedden – vooral die welke als “platformbedden” zijn geprefabriceerd – over het algemeen groter en omvangrijker zijn dan boxsprings. Ze nemen over het algemeen meer ruimte in beslag en zijn misschien niet de beste keuze als u een heel klein matras hebt of een heel kleine of rommelige slaapkamer.

Ze zijn ook duurder dan de andere opties in deze lijst omdat bij de vervaardiging veel hout en stof van hoge kwaliteit wordt gebruikt. Ten slotte is een boxspring of een platform niet zo effectief als een boxspring wat de ventilatie betreft, omdat het van binnen niet zo open en “luchtig” is, wat betekent dat de lucht niet zo goed rond en door het bed en de matras erboven kan circuleren.

Ondanks de enkele nadelen die hierboven zijn genoemd, worden boxspring bedden en/of platforms over het algemeen beschouwd als een van de beste en meest ondersteunende opties die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Beste Boxspring Kopen
Boxspring Bed 2022 - Boxspring Bed Lattenbodem
boxspring bed

Het metalen bedframe

Het metalen bedframe is waarschijnlijk het meest voorkomende, beschikbare, goedkoopste en meest betrouwbare alternatief voor het traditionele boxspringbed. Het is niet zo moeilijk om een metalen bedframe te kopen; u kunt ze bijna overal vinden waar bedden en slaapkameraccessoires worden verkocht.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze monturen volledig van metaal gemaakt. IJzer en het lichtere staal zijn de meest gebruikte metalen, maar ook messing en aluminium zijn niet ongewoon.

Net als bij de lattenbodem en het boxspringbed wordt bij metalen bedframes meestal gebruik gemaakt van een horizontale lattenbodem met daaromheen een buitenframe. De latten zijn ontworpen om alle delen van de matras gelijkmatig te ondersteunen en doorzakken of inzakken te voorkomen.

Hoewel ze duurzaam en stevig zijn, worden metalen bedframes over het algemeen als minder esthetisch beschouwd dan een hoogslaper, een boxspring of zelfs een boxspring. U kunt dit probleem echter omzeilen door een metalen frame te kopen met een glanzende afwerking of in een unieke kleur.

In tegenstelling tot boxspring bedden en lattenbodems wordt een metalen bedframe meestal niet bekleed met stof – maar als je een doe-het-zelver bent, kan dit een geweldig doe-het-zelfproject voor je slaapkamer zijn!

Metalen bedframes zijn goedkoop en zeer onderhoudsvriendelijk, omdat ze waarschijnlijk niet beschadigd raken en lang meegaan zonder te worden vervangen. Het is echter mogelijk dat een van de metalen lamellen of de buitenste delen van het frame verbuigen of breken.

In dat geval raden wij u aan het frame te vervangen of het door een vakman te laten repareren, aangezien het moeilijk kan zijn het thuis te repareren, tenzij u ervaring hebt met metaalbewerking of lassen.

De hybride

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert de hybride elementen van het boxspringbed, de metalen basis of het bedframe en zelfs enkele componenten die hierboven niet zijn genoemd, zoals traagschuim.

Door hun aard zijn hybride matrassen veel variabeler dan andere opties; daarom is het moeilijk om precies te beschrijven wat een hybride matras topper is, omdat elke hybride matras in feite anders kan zijn.

Een standaard hybride combineert echter een kleiner aantal metalen veren of spoelen van de verende basis met de horizontale lattenbodem die wordt ondersteund door een buitenframe dat in de basisconstructie wordt gebruikt.

De ruimte tussen de veren en de latten kan worden opgevuld met traagschuim, geëxpandeerde natuurlatex of een lichtgewicht synthetisch schuim gemaakt van ingrediënten zoals polyester.

Zoals te verwachten, combineert de hybride steun de beste eigenschappen van de verschillende componenten. Het is zacht en comfortabel, maar toch duurzaam en beschermend. Het ventileert de matras, voorkomt schimmelvorming en vochtophoping en houdt stofmijt en andere insecten op afstand.

De hybride steun biedt zelfs een uniek voordeel: hij absorbeert schokken en zet niet om in beweging. Wat betekent dat? Nou, als je het bed deelt met iemand en diegene schommelt ’s nachts heen en weer, dan voel je dat aan jouw kant van het bed helemaal niet!

Hybride matras-toppers zijn dus ideaal voor grote gedeelde bedden, vooral als uw partner, kamergenoot of familielid een onrustige slaper is.

Hybride matras-toppers hebben echter naast de voordelen ook de nadelen van hun afzonderlijke componenten. Net als een boxspringbed kan het na verloop van tijd doorzakken en instorten, vooral als de latten ook van minderwaardig materiaal zijn gemaakt en verbuigen, breken of splinteren.

Omdat er zowel veren als latten zijn, hebben veel slapers gemeld dat hybride bedden na verloop van tijd eerder piepende geluiden maken als gevolg van de wrijving van de verschillende onderdelen tegen elkaar.

Ze zijn waarschijnlijk ook niet vrij van chemicaliën en kunnen zijn behandeld met een van de schadelijke oplossingen die eerder in dit artikel zijn beschreven. Ze zijn ook groot, omvangrijk en moeilijk te verplaatsen – zoals de lattenbodem – en kunnen ’s nachts warmte vasthouden – zoals gewoon traagschuim.

Beste Boxspring Kopen

Andere alternatieven

Deze lijst is uiteraard niet volledig, en er zijn momenteel verschillende alternatieven beschikbaar die hier niet in detail worden beschreven. Sommige mensen zien bijvoorbeeld helemaal af van een frame, boxspring of lattenbodem en leggen hun matras gewoon op de grond.

Op die manier wordt de matras ondersteund en blijft hij stevig zonder het risico van doorzakken of instorten. Dit kan ook een goede optie zijn voor baby’s of peuters, aangezien zij ’s nachts gemakkelijker uit bed vallen en een matras direct op de grond het risico op valschade vermindert.

Wanneer een matras echter direct op de vloer wordt gelegd, is er geen mogelijkheid tot ventilatie en kan het ’s nachts gemakkelijk oververhit raken omdat er geen lucht door of rond de matras kan stromen. Bovendien kan stof zich ophopen op de matras, waardoor het een ideale habitat wordt voor huisstofmijt en andere insecten.

Als u van plan bent uw matras – of die van iemand anders – direct op de vloer te leggen, is het raadzaam hem volledig te bedekken met een matrasbeschermer (hier vindt u meer informatie) om zoveel mogelijk stof buiten te houden.

Een andere optie is het verstelbare bed, dat vaak te vinden is in ziekenhuizen of instellingen voor langdurige zorg. Dit bed wordt versteld door een externe bron, meestal een soort knop of afstandsbediening, en kan de verschillende delen van het bed onafhankelijk van elkaar omhoog en omlaag brengen.

Deze bedden bieden een uitstekende ondersteuning en maken het mogelijk afzonderlijke delen van het lichaam te behandelen die pijn, stijfheid of andere ongemakken ondervinden. Maar door de hoeveelheid technische componenten die nodig zijn, zijn deze bedden waarschijnlijk de duurste optie.

Kortom, boxspring bedden zijn er al vele jaren en er is geen teken dat ze snel zullen verdwijnen. Zij kunnen nog steeds een aantal voordelen bieden, zoals het zachter en comfortabeler maken van matrassen en het zorgen voor een goede ventilatie om oververhitting ’s nachts te voorkomen.

Maar als u al eens een boxspring hebt gebruikt en u vindt dat het niet de juiste oplossing is voor u of uw bed, dan hoeft u niet te wanhopen. Terwijl boxsprings ooit de enige optie leken te zijn, is dit niet langer het geval – en naarmate meer en meer nadelen van boxsprings aan het licht zijn gekomen, is het steeds duidelijker geworden dat een verscheidenheid aan bedden, matrassen en mensen een verscheidenheid aan opties nodig hebben.

Doe onderzoek voordat u een lattenbodem koopt om er zeker van te zijn dat u de beste optie kiest voor U, uw bed en uw individuele slaapbehoeften.

Boxspring Bed 2022 - Sleeptherapy Boxspringbedden
Boxspring Bed
Beste Boxspring Kopen

Mensen zoeken ook naar:

bed of boxspring kopen
kan een gewoon matras op een boxspring
wat is een goede boxspring
voordelen boxspring